DESPRE TEATRUL PRINCIPAL

TEATRUL PRINCIPAL din București funcţionează ca o Instituţie publică de cultură, de importanţă naţională și internațională, cu personalitate juridică, instituţie de spectacole, de repertoriu, finanţată din venituri proprii, donații, sponsorizări şi subvenții acordate de la bugetul de stat (punctual, pe anumite proiecte), aflată într-un parteneriat cu TEATRULUI PRINCIPAL din Barcelona (www.teatreprincipalbcn.com).

 

TEATRUL PRINCIPAL Barcelona este cel mai vechi teatru din Barcelona. A aparut sub denumirea de Teatrul Sfintei Cruci, iar încasările din reprezentații erau destinate pentru a suporta cheltuielile Spitalului Sfintei Cruci, cel mai important spital din oraș.

Pentru ca aceste încasări să fie mai mari, teatrul avea exclusivitatea reprezentaților teatrale în oraș.

Aceste privilegii extinse au fost acordate de către Regele Spaniei Felipe II.

Construcția a început în anul 1597 și s-a finalizat în 1603. Edificiul original avea structura unui teatru de comedie, din lemn și a fost reconstruit de mai multe ori, s-a tot mărit, iar edificiul s-a construit din piatră. Noul teatru mai somptuos a fost inaugurat în anul 1788. În anul 1840 a primit numele de TEATRUL PRINCIPAL și și-a menținut denumirea până în ziua de azi. 

TEATRUL PRINCIPAL din București are ca obiectiv principal promovarea valorilor cultural-artistice, autohtone şi universale, pe plan naţional şi internaţional, conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare.

Cu o vechime de peste 400 de ani, TEATRUL PRINCIPAL reprezintă un adevărat brand cultural naţional şi internațional și este unul din principalii generatori de imagine în lume.


Numeroase generaţii de actori străluciţi vor evolua pe scena TEATRUL PRINCIPAL. Teatrul va găzdui adesea turneele unor companii din străinătate şi prezintă, la rândul său, spectacole pe diverse scene internaţionale, în cadrul unor parteneriate bi - şi multilaterale.


În perspectiva construirii unei clădiri și a redimensionării instituţionale aflate în plină desfăşurare, TEATRUL PRINCIPAL din Bucureşti  îşi  asumă - sub Motto-ul “Un teatru nou pentru un public nou“ inclusiv o vocaţie culturală polivalentă: instituția va deveni un centru cultural complex, dotat nu doar cu săli de teatru în care se joacă spectacolele din repertoriul curent, ci şi cu spaţii expoziţionale sau alte spații alternative, cu un Muzeu al TP, o sală de lectură pentru documentare teatrală, cu librărie, ceainărie, cafenea etc. în care se vor derula proiecte diverse, în cadrul  programului “TP“. 


Cu o medie de 21 reprezentaţii şi peste 8840 de spectatori pe lună Teatrul Principal va fi, de departe, cel mai vizitat dintre teatrele româneşti.

GABRIEL FATU

PREȘEDINTE

TEATRUL PRINCIPAL

CALIN ILE

VICEPREȘEDINTE 

TEATRUL PRINCIPAL

© 2016 by TEATRUL PRINCIPAL
 

  • w-facebook
  • kisspng-computer-icons-clip-art-email-fo
  • EDS-home-contact